Annejet van der Zijl

Ik kwam De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl tegen in de kist en kon het toch niet laten om het boek mee te nemen. Je begint er aan in de trein en kan eigenlijk niet meer stoppen terwijl je nog andere boeken moet lezen. Ik houd erg van boeken over Amerikaanse geschiedenis (daar voldoet het aan), ik houd van biografieën (daar voldoet het  aan) en ik houd van boeken over avontuurlijke vrouwen (daar voldoet het ook aan). Over heel veel grote historische gebeurtenissen in de geschiedenis wordt voor mijn gevoel wel behoorlijk heen gewalst, je krijgt niet echt een diep psychologisch inzicht in deze vrouw,  Allene Tew, en toch lees je zo’n boek in een ruk uit omdat haar leven een grote wervelstorm is door die wereldgeschiedenis wordt bepaald en die je juist daarom wilt volgen.

Ik moet nog tot het einde van de maand door in Tussen drie plagen en volg ondertussen met mijn zoon weer een waargebeurde Netflix serie in Unsolved , over de moord op Notorious B.I.G en Tupac Shakur. Ondanks de complexiteit van de verhaallijnen (er spelen twee onderzoeken naar de moorden met tien jaar verschil door elkaar heen), geeft het een mooi inkijkje in de manier waarop de LAPD wordt besmet met corruptie, de rassentegenstelling die speelt in het corps en een beeld van de oorlog tussen de rappers van de East Coast, West Coast met de platenmaatschappij Death Row Records als belangrijkste spin in het web. Russel Poole en Greg Kading, de rechercheurs die het eerste onderzoek en tweede onderzoek leidden schreven beide een boek over de zaak.

Ik heb nu The Keepers (moord op een non begin jaren 60), The Staircase (mysterieuze dood van een bekende Amerikaanse schrijver), Wild, wild Country (over Baghwan Sjhree Rasjneesh die een sekte begint in Oregon) en Making a murderer (een arme sloeber die een moord in zijn schoenen geschoven krijgt) en The people vs. O.J. Simpson.  Ze krijgen het label, Documentaire meets drama. Veel mensen kijken naar detectives, ik geef de voorkeur aan deze manier van benadering. De fantasie haalt het niet bij de werkelijkheid. En je staat iedere keer weer versteld wat er aam beeldmateriaal voorhanden is.