Antiquariaten

Vanochtend las ik een leuk artikel in de Volkskrant naar aanleiding van het boek van Dik van der Meulen en Alexander Reeuwijk, Mesjogge bezitsdrang, brieven van twee boekenverzamelaars. De verzamelaars kunnen steeds minder naar antiquariaten omdat die in grote getalen ten onder gaan en moeten uitwijken naar boekwinkeltjes.nl en bol.com. Alleen al in Bredevoort, zijn er van 50 antiquariaten nog maar een paar over. De oorzaak voor dit fenomeen is even simpel als schrijnend, de huren van panden zijn te hoog. Des te opvallender is de stad Deventer die nog in het bezit is van 6 antiquariaten omdat de prijzen daar beduidend lager liggen dan in steden als Amsterdam, Rotterdam, den Haag enz. Maar het aardige is dat in Deventer 30% van de bezoekers van de antiquariaten onder de 30 is die op zoek is naar Engelse literatuur. En het grappige is dat ik me dat fenomeen ineens opviel het laatste half jaar in de kringloopwinkel waar ik werk. We hadden een enorme partij Engelse boeken binnen gekregen en de boeken voor jongeren vlogen de deur uit (bijvoorbeeld de boeken van Darren Shan die een noodloot serie schreef). De ouderen titels lopen minder goed, maar zodra we moderne schrijvers binnen krijgen verkopen die goed en weten jongeren die te vinden. In het artikel werd niet vermeld dat steeds meer mensen/verzamelaars de kringloop boekwinkels ontdekken als alternatief. Heerlijk neuzen in volstrekt willekeurige collecties. En onder jongeren schijnt er toch ook nog steeds verzameld te worden, getuige de prijs die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt door de Amsterdam International Antiquarian Book Fair aan jongeren onder de 30 die een verzameling opbouwen rondom een thema. Ues boekenclub heeft ook als vast onderdeel een verzamelaar met zijn collectie, regelmatig een hele leuke verrassing. Ik heb ooit bedacht dat als antiquariaat De Alkenaer op het Ritsevoort er mee zou stoppen ik die graag zou overnemen. Ik kom er nog steeds regelmatig als ik iets zoek wat ik nergens kan vinden. Het meest recent Joachim Storig Geschiedenis van de filosofie in 2 delen. En tot mijn grote blijdschap is de winkel recentelijk gedeeltelijk overgenomen en uitgebreid met een ruimte voor debat, lezingen en voorstellingen. Ze vragen nog vrijwilligers dus wie weet of ik me daar aan ga melden. Ik raad Alkmaarders aan om eens op de website te gaan kijken want de lezingen zijn betaalbaar, actueel op goede tijden (zondag namiddag).

Ik had de afgelopen 6 weken geen blog geschreven maar hier een paar titels die door mij zijn gelezen de afgelopen tijd; Fernando Arrabal, Baal Babylon,heel fasinerend over zijn verknipte jeugd in Spanje (het ultieme boek over wreedheid staat er in het voorwoord), Baltasar Gracian, Handorakel of de kunst der voorzichtigheid uit 1647 maar nog zo toepasbaar alsof het gisteren geschreven is, De halfbroer van Lars Saabye Christensen (met veel plezier gelezen, over een verknipt gezin waar veel om te lachen valt). En ik ben nu bezig met de biografie over Michel de Montaigne van Sarah Bakewell,Hoe te leven, een leven van Montaigne in een vraag en twintig antwoorden (had ik zo maar eens zin in).

Stoïcisme, scepticisme, humanisme, geschiedenis en meer. Als je interesse hebt in deze onderwerpen, zal het je goed doen om dit boek te lezen. Sarah Bakewell’s take op Montaigne is een prachtig startpunt. Een intrigerend figuur, die zijn rijke leven heeft vastgelegd in zijn Essay’s. Sarah Bakewell combineert dit met het tragische tijdperk waarin hij leefde en de daaropvolgende eeuwen met betrekking tot zijn werk. Doordat de namen, woorden, data en illustraties van tijdsgenoten uitvoering worden gebruikt, geeft het een aangename, realistische, visuele ervaring van het 16e eeuwse Frankrijk. Geteisterd door burgeroorlogen, plaag, wetteloosheid. In andere woorden: tragedie.