Boekenclub

Iedereen was enthousiast over de boeken van Edouard Louis, over S.A.Cosby`s Een laatste uitweg was niet iedereen te spreken. Er wordt wel gewezen op de overeenkomst van het geweld en de machocultuur dat in bepaalde milieus (bij Cosby is dat de zwarte onderkant in Amerika) speelt. Het volgende boek dat we bespreken (vrijdag 19 augustus bij Leida) is De maarschalk van Zora del Buono. Andere voorstellen waren Anjet Daanje, Het lied van ooievaar en dromedaris en Wormmaan van Mariken Heitman.

De jonge Sloveense Zora ontmoet haar toekomstige echtgenoot, radiologieprofessor Pietro del Buono, aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Ze volgt hem naar Bari, in het zuiden van Italiƫ, waar het communistische echtpaar een bourgeois maar actief politiek leven leidt in het verzet tegen het opkomende fascisme onder Mussolini. Zora is dominant, indrukwekkend, temperamentvol en getalenteerd, en groot bewonderaar van communistisch partizanenleider Tito, aan wie ze tracht wapens te leveren en van wie haar man het leven redt. Ze wil meer dan waartoe ze in staat is, en toch drukt ze een groot stempel op de mensen om haar heen. Haar leven en de levens van haar kinderen en kleinkinderen spelen zich af in een tijd van oorlogen en geweld, territoriale en ideologische gevechten die onze huidige wereld hebben gevormd. In een magnifieke slot-monoloog besluit Zora del Buono senior haar verhaal, een verhaal over liefde, strijd, haat en verraad. De maarschalk is een kleurrijke roman vol levenslust, over een onvergetelijke vrouw en het tragische lot van een familie.

Andere boeken die langs kwamen Het oog van de naald van Wieslaw Mysliwski (meesterlijk), Eric Sadin, Het tijdperk van de ik-tiran; het einde van de gemeenschappelijk wereld, Jennifer Egan Manhattan beach, Roger Martin du Gard, Kijken door een sleutelgat, dagboeken en herinneringen, Gebrand Bakker, De kapperszoon (te geconstrueerd), Kaouther Adimi, De boekhandelaar van Algiers, Hans Steketee De Warnow, een schip een man een droom, Julian Sancton Waanzin aan het einde van de wereld (mijn inbreng) en Rob de Wijk, De slag om Europa. Als blijkt dat ik in quarantaine moet (ik heb me vanochtend laten testen) ga ik meteen beginnen aan De boekhandelaar van Algiers.

Speciale aandacht is er voor het boek van Agnes Schipper’s Sabine’s Odyssey, a hidden child and het Dutch rescuers. Sabine was ondergedoken bij de familie van de moeder van Leida. Wel bijzonder. Ook nog aandacht voor Teun Toebes, VerpleegThuis, wat ik leer van mijn huisgenoten met dementie.