Boekenclub

We waren allemaal enthousiast, soms zelfs lyrisch, over het boek van James Agee Een sterfgeval in de familie. Wat een superieure stijl, wat een verbeelding, wat een mensenkennis. Er werden diverse paasges voorgelezen. Er kwamen veel voorstellen voor het nieuwe te lezen boek, o.a. Geoff Dyer Huiswerk, Auke Hulst Tandenjager (had ik heel veel zin in), Sylvie Schenk, Snel, het leven, Olivia Manning Het grote fortuin, maar de keuze viel uiteindelijk op het boek Helder van Carys Davies en De parel van John Steinbeck.

Schotland, 1843. John Ferguson, een man van de moraal, is op een immorele missie. Om de middelen te verwerven die hij nodig heeft om te breken met de gevestigde kerk en een nieuwe te stichten, vrij van de corrumperende invloed van grootgrondbezitters, is hij – ironisch genoeg – begonnen aan een missie voor een van hen: hij moet op een ver afgelegen eiland toezien op de uitzetting van de laatst overgebleven bewoner. Een kleine smet op zijn blazoen, maar ten dienste van een hoger doel, denkt hij. Toch heeft zijn vrouw Mary twijfels, die ze niet van zich af kan zetten.

Naïef, idealistisch en spiritueel als John is, is hij op zijn best een ongewone rentmeester. In het slechtste geval is hij een argeloze, weerloze man die slecht voorbereid in een gevaarlijke situatie terechtkomt, op een hem vreemde plek. Maar wat en wie John op het eiland ook aantreft, het zal tot een vuurdoop leiden die Mary en John zich nooit hadden kunnen voorstellen – een die de grenzen van hun verbeeldingskracht, spiritualiteit en moraliteit test.

Boeken die verder ter tafel kwamen: Colm Toibin The magician (biografie over de familie Mann), fantastisch, Geert Mak, De wisselwachter (biografie over de man die de wereldpolitiek vorm gaf tijdens de WO2 Harry Hopkins), een must-read, Ann Applebaum De aristocratie bv, over dictators en de redding van de autocratie (wordt online per epub toegestuurd), Giuliano Di Empoli Het uur van de wolven, Joan Williams Outclassed, how the left lost the working class and how to win them back en Bas Erlings Het spel van de populist.

Verder maakte Haye ons attent op de 5 lezingen over sterke vrouwen in het Vredeskerkje in Bergen aan zee in de Winterserie. Een daarvan gaat over Marie van Reenen-Volter van Rene van der Heijden De tsarina van Bergen, hoe een Duitse gouvernante van een ingeslapen duindorp een mondaine badplaats en kunstenaarskolonie maakte (lijkt me een heerlijk boek).

Agnes maakt de groep attent op De ongelooflijke podcast, speciaal die waarin Beatrice de Graaf te gast is en dan vooral de aflevering van 22 juni, De apocalyptische oorlog in Israel Iran en Gaza. Tineke maakt ons attent op een artikel van Alex Burghoorn in de Volkskrant maar ik weet niet meer waar dat over ging (vind wel een artikel over mindfullness in musea).

Vos Jacobsz is een tandenjager. Hij struint de slagvelden van napoleontisch Europa af op zoek naar jonge gevallenen met nog gave gebitten, waaruit tandartsen voor rijke klanten kunstgebitten fabriceren. Wanneer Vos bij Quatre-Bras het mooiste gebit vindt dat hij ooit gezien heeft, besluit hij het in Londen in zijn eigen mond te laten transplanteren. Die wonderbaarlijke tanden helpen hem door te dringen in hogere kringen, waar hij zijn oog laat vallen op een markiezin met een al even fraai gebit. Tijdens een grimmig jaar zonder zomer wijdt zij hem in in een verborgen wereld van decadentie en uitbuiting. Maar hoeveel bloed aan je handen en je tanden kun je voor jezelf rechtvaardigen?

Tandenjager is een eigenzinnige historische roman waarin gothic horror, politiek, liefde en erotiek samenkomen in een bloedstollend en uiterst actueel verhaal over klassenverschillen, roofbouw, uitbuiting en de prijs van ambitie.