China

Dit wordt een hele korte blog. Te veel aan mijn hoofd. Donderdag naar Dubrovnik, easyjet-app doet het niet meer (gelukkig heb ik alle tickets uitgeprint) en zo is er toch weer computerstress. Vanochtend kreeg ik het bestelde pakket van AVG voor mijn beveiliging niet geïnstalleerd. Om horendol van te worden. Maar gewoon die app verwijderen en ouderwets met papieren tickets is ook goed. En even zonder beveiliging maar verder dan.

Een tijd geleden had ik het in een blog over de gevaren van het 5G netwerk dat door China wordt geleverd. Overdreven vonden veel mensen. Maar nadat ik zaterdagavond het boek van Schulte-Nordholt Is China nog te stoppen? heb gelezen ben ik er van overtuigd dat het autoritaire bewind van Xi-Jinping maar een ding wil en dat is macht en liefst over de hele wereld. Maar ik weet ook dat zijn bewind een keer ten einde zal komen. Een fantastisch geschreven boek dat je in een avond kan lezen (125 pagina’s) waarvan je heel veel opsteekt.

Aanvankelijk was China het middelpunt van de coronacrisis. Niet voor lang. Het land was al snel coronavrij en de economie groeit inmiddels weer stevig. De communistische partij greep de crisis aan om de ‘Grote Wedergeboorte van de Chinese Natie’ versneld uit te voeren. In het midden van de 21ste eeuw moet China een perfect draaiende eenpartijstaat zijn die economisch, militair en vooral technologisch zijn gelijke niet kent. Deze wezenlijke bedreiging voor de democratische wereld wordt niet goed onderkend – met name niet door Europa.
In Is China nog te stoppen? legt Henk Schulte Nordholt uit wat de communistische partij drijft, hoe zij de macht van het land versterkt en wat onze reactie zou moeten zijn. Zijn slotakkoord is hoopvol: Xi Jinping gaat er niet in slagen het land blijvend naar zijn hand te zetten.

Verder afgelopen week begonnen in Onder professoren van Willem Frederik Hermans voor de volgende boekenclub en ik zat meteen weer te schateren.

Voor in mijn tas heb ik Dwarsligger nummer 188 Nathan Englander’s Het ministerie van buitengewone zaken.

Het ministerie van Buitengewone Zaken is het verbijsterende en nog niet eerder vertelde verhaal van de Joodse gemeenschap in Buenos Aires, aan de vooravond van de militaire coup. Kaddisj Poznan verdient zijn geld met het wissen van Joodse grafteksten, om de achtergrond te verhullen van diegenen die onder het huidige regime zoveel te vrezen hebben. Wanneer zijn zoon Pato plotseling ‘verdwijnt’, volgt een absurde, kafkaëske dwaaltocht door de duistere krochten van het ministerie van Buitengewone Zaken. Nathan Englander (1970) is geboren in New York en woonde in Jeruzalem en Buenos Aires. Hij debuteerde met de verhalenbundel Verlost van vleselijke verlangens. In juni 2012 verscheen zijn langverwachte verhalenbundel