Borduren

Ik ben altijd jaloers geweest op mijn moeder die ontzettend goed kon naaien, breien en borduren. Dat laatste deed ze trouwens bijna nooit want het kleren maken ging voor, borduren deed je voor de lol. Mijn vader was meer van de boeken en had letterlijk twee linker handen. De meeste kinderen hebben de onhandigheid van hun vader geërfd. Omdat ik de laatste tijd veel meer tijd heb en steeds meer lees kom ik erachter dat het ondoenlijk is meer dan een aantal uren per dag te lezen (ik heb vrienden die kunnen acht uur per dag lezen!!). Behalve kranten en tijdschriften die vaak al twee uur per dag vragen lees ik niet meer dan twee uur in boeken. Ik hoor het van veel mensen die graag meer zouden willen lezen, maar daar niet aan toe komen want te vermoeiend. In de zomer is dat niet zo erg want dan kan je lekker naar buiten, maar in de winter zal dat wel een probleem worden. Dus heb ik de laatste weken regelmatig gedacht….zal ik nou eindelijk eens beginnen met borduren. Vorige lees las ik in de krant een heel leuk stuk van Joyce Roodnat in de NRC, Kotsen met kruissteekjes. Daarin schrijft ze over het Tiny Prick Project van de Amerikaanse Diane Weyman. Ze begon met het borduren van de uitspraken van Trump op een borduurwerk. De eerste was ´I am a very stable genius’, geborduurd over een oud borduurwerk van haar grootmoeder. Dit werd opgepikt (ging viraal) en zijn honderden anderen ook bezig met het borduren van alle leugens op borduurwerken. Nu is het uitgegroeid tot een groepsproject.

Deze kunst werd opgepikt door #womensart, en er is nu een tentoonstelling. Een hele wand met allerlei borduurwerk met de meest krankzinnige uitspraken van Trump. Wat een prachtige manier om je frustraties van je af te ‘borduren’. Iedereen die dit ziet moet toch gaan nadenken over wat deze man te weeg heeft gebracht. Let vooral op de roze uitspraak links. Ik denk dat ik toch maar eens een poging ga doen om te borduren.

Diana Weymar

Maar ik blijf natuurlijk gewoon lekker lezen, want dat is toch mijn liefste hobby. Ik ben vergevorderd in Almudena Grandes, De patiënten van dokter Garcia, en verheug me nu al op Eugen Ruge, In tijden van afnemend licht. Een autobiografisch epos over drie generaties van een Duits-Russische familie tegen de achtergrond van de Duitse geschiedenis. Verder krijg ik morgen ook het boek van Nina Haratischwili, De kat en generaal. Een boek over de oorlog die Rusland uitvocht in Tsjetsjenie. Ik had van Nina Haratischwili al Het achte leven van Brida gelezen, vlak voordat ik vorig jaar (precies een jaar geleden) op vakantie ging naar Georgie. Op vakantie gaan zal er trouwens de komende tijd wel niet inzitten dus die boeken komen wel uit. Ik heb in drie jaar tijd na mijn pensioen zes reisjes gemaakt en dat zal waarschijnlijk nooit meer gebeuren, duurdere tickets, dichte grenzen…. onze jaarlijkse reis in november is ook niet zeker. Het blijven onzekere tijden.