Mode basiscollectie

Vandaag precies een jaar met pensioen! Ik had van de week een reünie met mijn collega’s van RTVNH en hoorde van een van mijn collega’s dat hij het er best moeilijk mee had om de hele dag zelf structuur te geven.  Hij doet genoeg maar het valt nog niet mee om daar je dag mee te vullen. De dingen die je voorheen naast je werk deed blijken niet genoeg. Omdat hij net zestig was had hij besloten om weer te gaan solliciteren. Waar we het niet over hadden, maar waar ik achteraf aan zat te denken was het feit dat hij misschien het meest zijn collega’s miste. Want mensen om je heen betekent inspiratie, ideeën opdoen, zingeving. Hij snapte heel goed dat ik meteen weer in een werkomgeving was gedoken, waarin ik mijn kennis kon delen, mensen ontmoette en nieuwe ideeën opdeed.

Het afgelopen jaar heb ik voornamelijk geschreven over boeken die ik las, series die ik keek op Netflix, maar heel erg weinig over mode, wat ik van plan was, terwijl ik toch ook een dag per week in een kledingzaak werk. Vanaf nu ben ik van plan om ook observaties te delen over wat ik zoal waarneem op het gebied van koopgedrag ten aanzien van kleding.

Bijvoorbeeld deze uitspraak van vrouwen; vanaf nu wil alleen nog een basiscollectie kleding in mijn  kast want mijn kast puilt uit en ik draag toch vaak alleen de favoriete stukken. Basiscollectie betekent dan, een goede witte broek, een zwarte, wat t-shirts, een paar jurken, truien, maar ze werkt het natuurlijk helemaal niet. Ook die witte broek is na een aantal keren dragen wat groezelig, je komt een paar kilo aan en die jurk zit niet meer lekker, de mode verandert, je hebt een feest waar je je op je best wilt laten zien, je hebt zin in wat anders dan die saaie basisstukken. Er zijn zo veel redenen waarom vrouwen toch weer de deur uit gaan om iets nieuws (anders) te willen. De tweedehandszaak Pinokkio waar ik werk is dan een fantastische oplossing. Je koopt iets wat toch al gemaakt is, na dat feest ga je die jurk toch niet meer dragen en je geeft veel minder geld uit dan in een gewone winkel. We hebben net als vorig jaar zomer fantastisch gedraaid, ook vooral door de vele toeristen die Alkmaar bezoeken. We hadden net als alle winkels in de binnenstad een paar moeilijke maanden in het begin van het jaar door de extreme weersomstandigheden, maar dat is mooi recht getrokken door de de zomer. Vooral de jurken waren door het warme weer niet aan te slepen.