Nieuwe computer

Maandag heb ik een nieuwe computer geïnstalleerd, een Lenovo. Had ik nog nooit van gehoord naar het blijkt een goed merk te zijn. Gisteren heb ik een uur lang wanhopig geprobeerd om in mijn blog te komen, maar na een uur heb ik het opgegeven. Ik moet ook ineens met een toetsenbord op mijn computer werken omdat mijn eigen vast toetsenbord niet meer werkt zoals ik gewend was. Het zijn de ongemakken die geloof ik iedereen kent. Ik dacht vandaag, laat ik toch maar weer een poging wagen en voilà, ik zit er in een keer in. Ik heb geen idee wat er gisteren nou mis ging. Ik heb zelfs gisteren de WordPress hulpdienst gebeld, maar volgens hun had ik alles goed gedaan. Ik had ook de online helpdesk geraadpleegd en gezien dat ik alles goed had gedaan. Nou ja, dat zijn raadsels waar we nooit achter komen. Voor vandaag laat ik het even hierbij. De zon schijnt en ik ga even een rondje fietsen en dan verder met het boek La Florida van Laila Lalami, heerlijk boek.

La Florida is het gefictionaliseerde reisverslag van de eerste zwarte ontdekkingsreiziger van Amerika; een Marokkaanse slaaf wiens getuigenis nooit is opgenomen in de officiële geschiedschrijving.

In 1527 vertrekt ontdekkingsreiziger Pánfilo de Narváez met zeshonderd man en honderd paarden uit de haven van Andalusië met als doel het zuiden van de VS op te eisen voor de Spaanse kroon. Maar vanaf het moment dat de mannen van Narváez in Florida voet aan wal zetten, krijgen ze te kampen met zware tegenslagen: navigatiefouten, ziekte, honger en verzet van inheemse stammen. Nog geen jaar later zijn er nog maar vier mannen in leven: een Spaanse edelman, een jonge ontdekkingsreiziger, de schatmeester van de expeditie én diens tot slaaf gemaakte dienaar, die door de drie Spanjaarden Estebanico wordt genoemd. Dit is zijn verhaal.