Revisme

Heerlijke avonden met de twee klassiekers van Gerard Reve. Eigenlijk zou ik ook wel weer eens ouderwets wat meta-literatuur willen lezen over Reve. Dat schikte want afgelopen maandag vind ik bij het uit sorteren een boekje van de bekende dominee Bernard Prakke, Rivaliteit zonder einde; over de gebroeders Karel en Gerard van het Reve. In dit boekje behandelt hij de bittere strijd tussen de beroemde broers waarvan de een al snel van zijn geloof (en het communisme) afviel (Karel) en waarvan de ander zich uiteindelijk bekeert tot het katholieke geloof (Gerard). Vader Gerard Johannes Marinus (1892) werd van rooms katholiek, in 1910 secretaris van de plaatselijke afdeling van de Sociaal-democratische partij en hij was een aanhanger van Domela Nieuwenhuis. Het echtpaar Reve (Gerard trouwde in 1916 met Net Doornbusch) volgde voordrachten en cursussen van de dichter Herman Gorter die verschillende bundels met socialistische inhoud publiceerde (het socialisme voor arbeiders verklaard!!). In 1920 ging het echtpaar Reve naar  Amsterdam. Vader was in de journalistiek terecht gekomen en schreef over socialisme en politiek. In 1921 werd karen en 1923 Gerard geboren.

In Een klein heldendicht maakt een jong  echtpaar een ontwikkeling door van katholicisme naar socialisme. In het achtste vers maakt de jonge heldin Maria kennis met de meerwaardetheorie van Marx. Bij Reve wordt in het boek Moeder en zoon zijn ontwikkeling van communist naar het katholicisme beschreven.

Toevallig is het themanummer van de Groene Amsterdammer deze week ook het Marxisme. Het marxisme is weer springlevend, maar dat had ik diverse andere bronnen ook al gelezen. The Guardian schreef on 2012 al een artikel Marxism is on the rise again.  Het artikel Eigenlijk is Das Kapital een groen manifest van Jaap Tielbeke )dat gaat over de vernietiging van de aarde door de uitwassen van het kapitalisme’ is volgens de site het meeste gelezen artikel van de Groene. De jonge Gerard zou zeggen, wat past alles toch weer wonderlijk goed in elkaar in de schepping.

Vergat ik nog te vermelden dat ik uit de doos boeken ook nog Deel 1 van het Verzameld werk van Karel van het Reve plukte. Prakke schrijft dat zijn essays behoren tot de eerste garnituur van de afgelopen eeuw. Toch maar even in mijn nieuwe boekenkast voor de lange winteravonden.