Slechte houding

Een jaar geleden kocht ik een nieuwe bank omdat de oude na zeventien jaar aan vervanging toe was.  Ik wilde dit keer een veel hardere bank want in de zachte oude ging ik steeds meer onderuit hangen. Ik heb de afgelopen tien jaar steeds meer last van mijn heupgewricht en dat kan ten dele komen door een slechte houding op stoelen en banken (een foto liet een minimale slijtage zien, dus van vervanging kon nog geen sprake zijn). Een harde bank werd het dus.

Vandaag stond in de Volkskrant een artikel over de ontwerper Hellen van Rees, die een vest heeft ontworpen dat je houding meet en corrigeert. Het computersysteem in het vest is ontworpen door de onderzoekers  Angelika Mader en Geke Ludden van de opleidingen Creative technology en Industrial Design. Het project waarvan zij deel uitmaken is Textile Reflexes, en onderdeel van het Europese netwerk WEARSustain, dat projecten steunt die draagbare technologie en duurzaamheid combineren. Van Rees werkt met textielafval. Haar vest kan na 21 dagen, wanneer het gedragspatroon is veranderd naar de volgende drager. De rek- en wasbare elektronica voel je niet en kan uit de kleding verwijderd worden.

Vandaag werd op de Fair FashionTech in het designlab ook de Closed  Loop Smart Athleisure Fashion gepresenteerd van Marina Toeters. Deze kleding bevat sensoren die je hartslag, ademhaling en beweging meten, en geven zo een indicatie van je stressgehalte. De gegevens gaan naar je telefoon.  Toeters denkt dat de kleding over een jaar in de winkel ligt. Ik heb wel zin in dat vest voor 21 dagen, maar of ik ook via mijn vest wil weten of ik me te veel opwind… Dat gaat me wat te ver.