startpage

S

We zaten tijdens het kerstdiner regelmatig informatie op het internet op te zoeken te zoeken om feiten te controleren. Mijn tafelgenoot gebruikte het programma DuckduckGo (Amerikaanse variant van Startpage die zich hard maken voor privacy, 30 miljoen zoekopdrachten per dag) omdat hij een hekel heeft aan de datahonger van Google. Ik kende het wel maar gebruik zelf toch nog steeds alleen Google, waar ik net als hij ook  veel bedenkingen tegen heb.  Donderdag stond er een artikel in de Volkskrant met de titel Voor wie de almacht van Google zat is, waardoor ik definitief  besloot afscheid te nemen van Google en de app van de dienst Startpage te gaan gebruiken. Het artikel is van Laurens Verhagen en gaat over de voordelen van Startpage (zes miljoen zoekopdrachten per dag) boven Google (miljarden zoekopdrachten per dag). Hij interviewt ook Ancilla van de Leest, privacy-adviseur van Startpage, en lijsttrekker van de Piratenpartij.

Startpage slaat de gegevens van gebruikers niet op, voor de zoekmachine is elk bezoek nieuw. Daar is recentelijk nog iets aan toegevoegd, wie vanuit de zoekresultaten doorklikt kan dat anoniem doen, zonder dat er een stortvloed aan cookies worden geplaatst. Vooral ook omdat ik nogals eens naar de prijzen van vliegtickets zit te zoeken kan dat behoorlijk wat geld schelen. Volgens van der Leest is er nog een voordeel aan de Nederlandse zoekdienst waarvoor het een oplossing is, de filterbubbel. Ik heb daar zelf ooit een blog over geschreven en onderschrijf de mening van van der Leest dat de huidige polarisatie grotendeels is toe te schrijven aan de filterbubbel (algoritmes).

Startpage maakt op de achtergrond wel gewoon gebruik van de zoektechnologie van de grote concurrent Google en betaalt ze daarvoor. Dat roept wel vraagtekens op. Worden ze er toch niet beter van uiteindelijk? In Frankrijk heb je de zoekmachine Qwant, dat met de nodige overheidssteun in de markt is gezet. Joris van Hoboken hoogleraar Informatierecht vindt dat privacyvriendelijke diensten als Startpage gepromoot zou moeten worden door de overheid door ze als standaarddienst in te stellen op elke computer op scholen en overheidsdiensten. Je moet toch ergens beginnen om de almacht van dit soort bedrijven een beetje te beteugelen vindt Hoboken. Op dinsdag 15 januari is er in de OBA een lezing over De staat van internet (het is precies 25 jaar geleden dat het internet voor het publiek openbaar werd). Ik zag dat voorbij komen op de Waag-agenda van  Marleen Stikker. Toen de bibliotheken als eerste op het internet gingen was dat op De digitale stad (Adam-net) van Marleen Stikker. Zij was afgelopen zomer te gast in het programma Zomergasten en ik heb er zeer geboeid naar gekeken. Te weinig mensen zijn zich bewust van de gevaren van al die privacy die ze inleveren bij die bedrijven. Ga ik toch maar eens een poging wagen om me wat meer te verdiepen en zo mensen te kunnen adviseren. Op naar de lezing, ik zal er zeker verslag van doen op dit blog.