Triodos

Net zoals zoveel mensen worstel ik met de vraag wat ik zelf kan bijdragen aan een betere en schonere wereld. Vijfendertig jaar geleden met autorijden gestopt, bijna nooit nieuwe kleren gekocht, alleen tweedehands, opletten met watergebruik, geen eten weggooien, ik doe het allemaal. Ongeveer vijf jaar geleden stond er een artikel in de Volkskrant wat je als individu kon doen om het milieu minder te belasten. Een daarvan was je droger wegdoen, een energieverslindend apparaat, dat heb ik toen meteen gedaan. Je huis isoleren was een tweede aanbeveling. Dat heb ik ook gedaan, eerst de buitenmuren, daarna de kruipruimte (en wat heeft dat al niet opgeleverd aan besparing en comfort in huis). De derde aanbeveling was een bank kiezen die echt bezig was met duurzaam beleggen en investeren. Het was nota bene de monteur van de HR-ketel die me overhaalde. Een paar maande later ben ik overgestapt op de Triodos Bank. Het overstappen viel erg mee en ik probeer nog steeds steeds mensen over te halen om over te stappen, maar heel veel mensen hebben geen zin in de rompslomp. Jammer, want het kost maar een paar uur. Wat wel opvallend was dat toen ik langs ging bij ING om mijn rekening op te zeggen, ik behoorlijk agressief werd behandeld. Wist ik wel dat ik nu niet meer zomaar een filiaal binnen kon stappen. Zij hadden alleen een hoofdkantoor en verder geen faciliteiten. Ik heb de afgelopen vijf jaar mogen ervaren dat er telefonisch van alles mogelijk is. Ik wordt altijd uitstekend geholpen, de wachttijden zijn altijd acceptabel.

De nieuwe bank op landgoed de Reehorst is energiepositief, remontabel en 100% circulair. Werd vorig jaar in gebruik genomen.

Van de week kreeg ik de folder in huis van 40 jaar Triodos Bank. De eerste initiatieven voor hoe geld duurzaam kan worden beheerd werden al concreet in 1971 met de Triodos Foundation, vlak voordat Het rapport van de club van Rome werd gelanceerd. Pas in 1980 werd de eerste Triodos Bank N.V. opgericht met een startkapitaal van 540.000 euro. In 1990 werd het eerste groenfonds in Europa gelanceerd, Het Biogrond beleggingsfonds. In 1994 werd samen met Hivos het Hivos-Triodosfonds opgericht om kennis in ontwikkelingslanden te stimuleren naar duurzame landbouwketens. In 2008 groeide de bank enorm vanwege de bankencrisis. In 2009 werd de Golbal Alliance for Banking on Values opgericht (in 2020 zijn er al 63 duurzame banken). In 2018 is Triodos nauw betrokken bij de totstandkoming van het Nederlandse klimaatakkoord. Recentelijk was er de lancering van Reset Economie. Omdat de overheid op grote schaal steunpakketten investeert in niet duurzame projecten wordt er gepleit voor een reset van de economie. Voor iedereen die daar interesse in heeft en er ook over denkt om over te stappen, kijk eens op triodos.nl/reset.

In de folder staan ook een aantal interviews met mensen die echt iets hebben betekend voor de energieproblematiek. Bijvoorbeeld een gesprek met Marjan Minnesma die als eerste ter wereld in 2015 een klimaatzaak begon tegen de Nederlandse staat om zich aan de klimaatdoelen te houden. Zij won de zaak en inmiddels zijn er wereldwijd vele klimaatzaken aangespannen. Urgenda begon in 2007 en daar krijg ik ook al vanaf dag een de nieuwsbrief van. Ik probeer dus op mijn manier op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, initiatieven te steunen en dat is voor mij genoeg. Ik kan natuurlijk nog de stap zetten naar grootoudersvoorhetklimaat.nl, maar dat is voor mij net een stap te ver (nog wel, maar je weet nooit).

Naar analogie van de Argentijnse Dwaze moeders, staan de Grootouders voor het Klimaat al meer dan twee jaar om de week op het Plein voor de Tweede Kamer. Elke keer nodigen ze een andere parlementariƫr of politicus uit om hen te wijzen op hun verantwoordelijkheid voor het klimaat. Als grootouders houden zij de volksvertegenwoordigers scherp en wijzen zij op de drastische maatregelen die genomen moeten worden om deze snelle klimaatverandering te stoppen. De kerngroep van de Grootouders publiceerde het manifest Een leefbare wereld voor onze kleinkinderen, een oproep aan alle politieke partijen om klimaatverandering hoog op de agenda te zetten en actie te ondernemen. Dit manifest is al aan de volgende politici aangeboden: Sybrand Buma (CDA), Gertjan Segers (CU), Henk Kamp (VVD), Liesbeth van Tongeren (GL) , Eric Smaling (SP), Carla Dik Faber (CU), Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66), Rik Grashoff (GL) Harry van Bommel (SP), Evin Ozotuk (GL), Stientje van Veldhoven (D66), Henk Krol (50+), Kees van der Staaij (SGP), Corrie van Brenk (50+), Ester Ouwehand (PvdD), Elbert Dijkgraaf (SGP), Marianne Thieme (PvdD), Bas Eickhout (GL), Ed Nijpels (VVD), Sharon Dijksma (PvdA), Kathalijne Buitenweg (GL) en Matthijs Sienot (D66). En er zullen meer politici volgen. De grootouders gaan namelijk door! Net zo lang tot ze voldoende vertrouwen hebben in de maatregelen van onze overheid.