Boekenclub

Er ontstaat een levendige discussie over Oblomov van Iwan Gontsjarev. Hoe komt het dat Olga toch niet gelukkig is nadat ze met Stoltz is getrouwd en een fantastisch huwelijk heeft? Speelt haar eerste liefde Oblomov nog een rol? Is het leven zonder uitdagingen af en toe stiekem ook toch heel verleidelijk? Hoe is het mogelijk dat zo’n oud boek nog zo tot de verbeelding speelt We waren gelukkig wederom unaniem in onze bewondering voor het boek. De volgende boeken die we gaan lezen zijn; Marieke Lucas Rijneveld’s De avond is ongemak en Pieter Waterdrinker‘s De rat van Amsterdam (portret van het huidige Nederland en een neoliberale wereld op drift ). Volgens Cor is de eerste helft briljant en moeten we het alleen daarom al lezen. Ik heb het boek Tsjaikovskistraat 40 van Waterdrinker met veel plezier gelezen dus ik ben wel blij met deze keuze. Over Marieke Lucas Rijneveld heb ik al eerder geschreven, ik was er helemaal weg van en had het idee dat ik dit boek graag nog eens wil lezen. Net als de boeken van Reve, die je ook steeds weer opnieuw kunt lezen.

Verdere boeken die aan bod kwamen waren; Haagse jaren, de politieke memoires van Ruud Lubbers van Theo Brinkel (geweldig boek), Christien Brinkgreve, Het raadsel van goed en kwaad, Ingrid Carlberg, Alfred Nobel, het verhaal van een man en zijn tijd, Cordula Rooijendijk, Een jaar uit het leven van een basisschooldirecteur (deze vrouw is recentelijk directeur geworden van de BSG in Bergen).

Als laatste tip komt er een dichtbundel voorbij van Marieke Lucas Rijneveld, haar tweede bundel, na Kalfsvlies nu Fantoommerrie. Verder kwam Haye nog met een tip voor de herfstvakantie. Er wordt toch een Kunst tiendaagse in Bergen gehouden van 9 tot 18 oktober en hij stelt in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee de foto’s ten toon van Siebe Zwart, vooral bekend van zijn luchtfoto’s en panorama’s. Ik zag op zijn schitterende website (kijken!!) dat er een boek van zijn werk uitkomt in 2021 van zijn kustfoto’s. Ik had al eerder interesse om werk van hem te kopen, misschien gaat het lukken in de herfstvakantie. Vorig jaar heb ik op de Kunst tiendaagse een wat werk gekocht van Ab Stoel, vogels op een sokkel van corten staal. De volgende boekenclub is op vrijdag 30 oktober bij Bram (dacht ik). Verder is er het plan van de drie vrouwen van de club om in de winter een keer een lijst te maken van alle boeken die de afgelopen 28/29 jaar voorbij zijn gekomen.