5G vervolg

In de nieuwe Groene Amsterdammer lees ik in een artikel van Leen Vervaeke dat de handelsoorlog tussen Amerika draait om iets heel anders dan handelstekorten, het draait om patenten, broncodes en computerchips, en om de vraag wie de technologie van de toekomst controleert. China droomt er van om met artificiële intelligentie en 5G een volledig gedigitaliseerde industrie uit te bouwen waarin zelflerende computers autonoom bestellingen plaatsen, produceren en distribueren. China loopt technisch nog op veel fronten achter maar dat zal in de toekomst ingelopen worden.

In Amerika strijdt het hightechbedrijf Qualcomm (dominant in 4G/technologie) met het Chinese Huawei om dominantie in 5G-technologie. Een overnamebod op dit bedrijf door Huawei werd per presidentieel decreet geblokkeerd. Huawei heeft 5G-projecten lopen in heel Europa, ook in Nederland, maar wordt geweerd door Amerikaanse telecom-providers. Huawei investeerde afgelopen jaren miljarden in 5G, in de hightechwereld de heilige graal, vanwege de voorwaarde voor zelfrijdende auto´s, zelflerende machines en een volledig gedigitaliseerde economie. Huawei is populair in Europa vanwege de lage kosten van de apparatuur, maar Amerika waarschuwt voor de Chinese overheid die controle heeft over Huawei en dus via achterdeurtjes cyberspionage of -aanvallen kan uitvoeren. De VS snijden China af van cruciale technologie en dus zal er een fragmentatie komen van de mondiale aanvoerketens in de technologiesector. Vervaeke noemt deze ontkoppeling van aanvoerketens en afzetmarkten een technologische Koude Oorlog. Wie gaat er winnen?

Door de verstrengeling van de economieën zal ontkoppeling beide partijen treffen. Qualcomm haalt 60% van zijn omzet uit China, Apple heeft 350 toeleveranciers in China. Nadat de laatste dertig jaar alles is verplaatst naar China moeten ze dat land nu weer verlaten.Wie gaat nu het 5G-netwerk uitbouwen als Huawei uitgesloten wordt? De bedrijven moeten meer gaan betalen voor mindere kwaliteit. De kenners zeggen dat China nu extra gemotiveerd zullen worden om de technologische achterstand in te halen. In 2015 lanceerde de Chinese overheid het ambitieuze plan “Made in China 202”. Bedoeling was dat Chinese bedrijven tegen 2025 in tien techdomeinen de binnenlandse markt zouden domineren; van artificiële intelligentie tot ruimtevaart, van elektrische auto’s tot biotechnologie, gesteund met staatssubsidies, een doorn in het oog van Amerika met zijn vrije markt. Trump bouwde vervolgens met verschillende wetten een muur rond de Amerikaanse technologie. Het zal blijken in de toekomst dat het waarschijnlijk allemaal niet heeft geholpen. Als ik 100 jaar word maak ik het allemaal nog mee.

Maar nog even ten overvloede, nergens wordt over de gezondheidsrisico’s gesproken. Het komt gewoon op ons af, of we het willen of niet, want in China is er geen democratie die de macht beteugeld. Dat maakt het zo eng.