Boekenclub

Jammer dat de helft van de boekenclub niet kwam. Daardoor hebben we nog geen nieuwe titel gekozen en geen nieuwe datum. Wel even gezellig bijgepraat (over onze corona ervaringen natuurlijk) over alle boeken die we de afgelopen maanden hebben gelezen. Dit zijn (bijna alle) titels die voorbijkwamen: Guzel Jachina Wolgakinderen, Bert de Vries Ontspoord Kapitalisme (toegankelijk), Dan James De kruisvaarders, Frits Berends Lorentz, Andre Aleman Hersenspinsels, Isabella Hammad De parijzenaar (over een Palestijns begin 19e eeuw die medicijnen studeert in Frankrijk), Arjan Sevenster De wind van morgen (over het ziekteproces na prostaatkanker).

Bram had alle corona en pandemie boeken gelezen die er de afgelopen tijd waren verschenen, maar ik noem er een, die van Wim Daniels, Quarantaine. Hoe krijgt die man het voor elkaar om zoveel boeken te schrijven en ondertussen ook nog in allerlei praatprogramma’s te verschijnen.

Ik ben zelf begonnen in het boek dat voorbij kwam over een onderwerp dat mijn interesse heeft, het Midden-Oosten. Het boek gaat over de onafhankelijkheidsstrijd van de Palestijnen en is van bovengenoemde Isabella Hammad, De Parijzenaar. Toevallig zat ik gisteravond op Netflix deel 5 van de serie History 101 (korte geschiedenislessen over wetenschappelijke doorbraken, sociale bewegingen en belangrijke ontdekkingen) te bekijken over Olie in het Midden-Oosten en ga je je weer schamen over de rol van het westen in de problematiek van het Midden-Oosten. Als onze belangen maar veilig gesteld worden! De serie History 101 is misschien wat oppervlakkig maar voor niet goed geïnformeerde burgers de moeite waard om te bekijken. Ik vond bij de Karakters, literair platform voor inspiratie en informatie, een heel mooi, recent in coronatijd opgenomen interview met Hammad en heb me meteen maar opgegeven voor hun nieuwsbrief. Als we weer eens zitten te tobben over welk boek we moeten kiezen kunnen we hier misschien inspiratie op doen. Ze geven boekentips en geven ondergesneeuwde klassiekers een tweede kans.