Weersverwachting

Ik kan maar geen grip krijgen op het boek dat ik nu aan het lezen ben. Het betreft Weersverwachting van Jenny Offill. Het leek me helemaal een boek voor mij, een bibliothecaresse die voor een collega mails gaat beantwoorden van mensen die bang zijn voor de klimaatverandering (waaronder preppers, mensen die zich daadwerkelijk voorbereiden op de catastrofe). Alhoewel sommige korte fragmenten me heel erg aanspreken en een mooi inkijkje geven in een chaotisch leven tussen een ex-verslaafde broer, het gezin en het werk, is de stijl waarin het geschreven wordt heel ontoegankelijk. Hele korte stukjes die van de hak op de tak springen, net als in het echt leven, maar het werkt voor mij niet goed, dus ga ik het halverwege weg leggen en me op een ander boek richten.

Ik kwam van de week wel weer een paar titels tegen die ik graag zou lezen, bijvoorbeeld Frictie; ethiek in tijden van dataisme, van Miriam Rasch. Ik lees graag de stukjes van De digitale analfabeet Olaf Tempelman in de Volkskrant. Omdat ik toch niet helemaal geloof in de zelflerende computer die er aan zou staan te komen omdat de input toch nog steeds van mensen moet komen denk ik dat haar oproep om te de-automatiseren legitiem is. In plaats van AI (artificial intelligence introduceert zij het begrip Fake I. oftewel fauxtomation. Ik zou alleen al 100 willen worden om te zien wat er de komende decennia met automatisering allemaal in gang wordt gezet. Als ik lees hoe het er in China aan toe gaat wordt ik daar heel bezorgd van.

Een ander boek dat op mijn lijstje komt is van Sander Heijne en Hendrik Noten, Fantoomgroei; waarom we steeds harder werken voor steeds minder. Gisteren zei een vriendin dat ik misschien wel aan informatie-stress leed. Daar moest ik wel even over nadenken. Ik heb twee kranten, De Groene, een filosofietijdschrift en bekijk regelmatig nog wat onlinemedia, maar ik kom niet in de buurt van een paar mannen uit mijn boekenclub. Als ik zie wat die allemaal lezen! Vaak kom ik niet veel verder dan wat recensies te lezen met het idee dat ik dan ook wel genoeg informatie op doe, maar dan blijft het toch behoorlijk oppervlakkig. Nou ja, het is niet anders, het leven is al druk genoeg, ondanks dat ik ook veel tijd reserveer voor ontspanning. Over de boekenclub gesproken, morgen komen we weer bij elkaar met de helft van de club. Er zijn toch nog veel mensen die geen risico willen lopen. Begrijpelijk. Het leven begint voor veel mensen weer een beetje op gang te komen. Ik ben vanaf vorige week weer begonnen in de kringloopboekwinkel en heb voor het eerst weer eens aan zee op een terras gegeten. Alleen het koor heeft nog problemen met opstarten, afgelopen ween via zoom. Ook hier de helft van de mensen die huiverig is ondanks de grotere zaal waarin we kunnen zingen in shifts van twee groepen van tien. Ik heb voor het eerst weer in de trein gezeten na drie maanden en het viel me niet mee, zo onwerkelijk allemaal, lege coupés, strenge controle op mondkapjes, alhoewel ik ook andere geluiden hoorde van drukke treinen, zonder controle.

Als laatste nog even een Netflix tip. The 13th. Voor iedereen die is geïnteresseerd in de protesten van de afgelopen week en iets wil begrijpen van de enorme woede van de zwarte bevolking is dit een aanrader.

Op dit moment zijn er in de Verenigde Staten hevige protesten aan de gang tegen politiegeweld tegen zwarten. Het lijkt misschien een ver-van-ons-bedshow, maar het is belangrijk om te weten wat er precies aan de hand is en waar dat vandaan komt. En daarbij kan de Netflixdocumentaire 13th zeker een handje helpen.

Je kan ze nog moeilijk ontwijken, de protesten in de Verenigde Staten tegen het politiegeweld tegen zwarten. De aanleiding voor deze protesten, was de dood van George Floyd. Hij overleed toen een agent hem bijna 9 minuten lang in een houdgreep hield die z’n luchttoevoer afsloot. Het was een pijnlijke herinnering aan het feit dat Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten in de praktijk nog steeds niet dezelfde rechten hebben als blanken.

Het 13de amendement

De documentaire 13th werd gemaakt in 2016, maar is brandend actueel. De documentaire gaat over het 13de amendement van de Amerikaanse grondwet. Dit amendement werd in 1865 op het einde van de burgeroorlog opgesteld bij het afschaffen van de slavernij. Maar de wet zorgde voor een loophole, waardoor zwarten nog wel als slaaf behandeld konden worden.