De Waag

Vijfentwintig jaar geleden, 15 januari 1994, was de bibliotheek (bibliofoon!!) er bij, toen er ingelogd kon worden op het internet van internetpionier Marleen Stikker met haar DDS De digitale stad’. Het leek me een mooie gelegenheid om het vijfentwintigjarig jubileum te vieren in de OBA met een lezing die vanaf nu jaarlijks gehouden gaat worden. Tijdens de inloop kwam ik in gesprek met een paar leeftijdgenoten die er ook vanaf het allereerste moment bij waren. Ben je al van Facebook af? (ja, maar ik heb nog niet mijn account verwijderd). Zoek je al op een andere manier dan via Google? Ja, via Startpage. Mijn buurman zoekt via ecosia, een groene manier van zoeken, waar ik nog nooit van gehoord heb. Ik schaam me dood, maar dit staat er op internet:
Ecosia is een duurzame zoekmachine opgestart op 14 december 2009 door Christian Kroll. Het bedrijf schenkt 80% van zijn inkomsten aan de bescherming van het regenwoud via een samenwerkingscontract met het Wereld Natuur Fonds. Wikipedia .

Er zijn tijdens de middag twee interessante sprekers. De wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani, die sinds kort ook wethouder Digitale stad is. Zij schetste het beleid van de stad Amsterdam ten aanzien van digitale ontwikkelingen. Jose van Dijck, hoogleraar Vergelijkende mediawetenschappen (schrijver van De platformsamenleving) schetste de ontwikkelingen van de afgelopen jaren, na het naïeve optimisme van de beginperiode. Nu wordt echt duidelijk dat het helemaal de verkeerde kant op gaat met het internet (van trollenlegers in Rusland tot beïnvloeding van verkiezingen). Wat wij als burgers daar tegen kunnen doen? Jose van Dijck zie veel hoop in de kracht van steden tegenover de tech-giganten, ze kunnen onderhandelen over voorwaarden waaronder dingen gebeuren.De VNG is al bezig met het ontwikkelen van een digitale identiteit voor burgers. De gemeenten worden geadviseerd door TADA!, voor verantwoord digitaal dataverkeer. TADA is een manifest opgemaakt door professionals die door iedereen ondertekend kan worden (wat ik inmiddels heb gedaan).

Het probleem is wel dat door de drie modellen (Amerika, Europa en China) problemen moeilijk op te lossen zijn. Wij in Europa hechten meer aan privacy en zijn veel meer bezig met het beschermen van data als betaalmiddel. Wij hebben de Europese GDPR, de General Data Protection Regulation). In Nederland vertaald als AVG, Algemene Verordening Gegevensbescherming. In Amerika zijn de eerste schandalen (Cambridge Analytica) al aan het licht gekomen. In China bestaat het Sesame Credit System waar wij in Europa allergisch voor zijn.

Sesame Credit, also known as Zhima Credit, is a private credit scoring and loyalty program system developed by Ant Financial Services Group (AFSG), an affiliate of the Chinese Alibaba Group. It uses data from Alibaba’s services to compile its score. Customers receive a score based on a variety of factors based on social media interactions and purchases carried out on Alibaba Group websites or paid for using its affiliate Ant Financial’s Alipay mobile wallet. The rewards of having a high score include easier access to loans from Ant Financial and having a more trustworthy profile on e-commerce sites within the Alibaba Group. [1][2]n.

Ik hoorde veel bekende dingen maar ook interessante nieuwe dingen. Zo kende ik IRMA (I reveal my attributes) niet, een techniek waarmee je je kunt identificeren zonder al te veel prijs te geven. Je privacy blijft gewaarborgd, vooral bij delicate dingen als medische gegevens lijkt me dat voor veel mensen een uitkomst. De app is in de fase van ‘proof of concept”.

Wat: een techniek die je privacy waarborgt

In samenwerking met de PrivacyByDesign Foundation werken we aan toepassingen van het idee waarbij je alleen die attributen deelt die nodig zijn. Er is een mobiele app waarmee je kunt bewijzen dat je aan een bepaalde voorwaarde voldoet. De aanbiedende partij bevraagt de app (bijvoorbeeld: “Is de gebruiker van deze app 18+?”) en krijgt enkel het antwoord ‘ja’ of ‘nee’ terug en geen andere informatie die de identiteit van de pashouder prijsgeeft.

Al met al was het een zeer inspirerende middag en ga ik volgend jaar zeker weer.